Υπερηχογράφημα για διάγνωση και αντιμετώπιση
Aθλητικών Κακώσεων και Ορθοπαιδικών Παθήσεων

 

Τι ειναι το ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ;
Είναι μια νέα μέθοδος που χρησιμοποιεί τους υπερήχους για τη διάγνωση παθήσεων που αφορούν τένοντες, μυς, συνδέσμους, νεύρα και περιφερικές αρθρώσεις και για την εκτέλεση επεμβατικών πράξεων για αντιμετώπιση μυοσκελετικού πόνου. Η μέθοδος αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι μέρος της καθημερινής πρακτικής στην αθλητιατρική και ορθοπαιδική. Το υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας είναι η πρώτη εξέταση που πραγματοποιείται σε ένα αθλητή με κάκωση ή σε ένα ασθενή με συμπτώματα από το περιφερικό μυοσκελετικό σύστημα (πχ πόνο, δυσκινησία). 

ΣΕ TI ΔΙΑΦΕΡΕΙ απο τα συνηθη υπερηχογραφηματα αλλων οργανων σωματος;
Πρόκειται για υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας που επιτρέπει την λεπτομερή απεικόνιση ακόμη και πολύ μικρών/επιφανειακών δομών και απαιτεί υπερηχοτομογράφο τελευταίας τεχνολογίας με ειδικό εξοπλισμό. Η εξέταση γίνεται δυναμικά, δηλ εκτελούνται δοκιμασίες κίνησης του μέλους που πάσχει, ώστε να αποκαλυφθεί το πρόβλημα ακόμη και όταν δεν είναι εμφανές σε θέση ηρεμίας. Παράλληλα, όπως όλα τα υπερηχογραφήματα, η εξέταση είναι ανώδυνη και ασφαλής και δεν περιλαμβάνει ακτινοβολία, μαγνητικό πεδίο ή παραμονή σε κλειστό χώρο και είναι πολύ φιλική τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ του υπερηχογραφηματος εναντι αλλων μεθοδων: 

  • Αξιοπιστία (σε σχέση με την κλινική εξέταση και τη Μαγνητική Τομογραφία)
  • Ασφάλεια ασθενούς (έλλειψη ιοντίζουσας ακτινοβολίας)
  • Επιτρέπεται σε ασθενείς με  αντένδειξη για Μαγνητική Τομογραφία (πχ μεταλλικά ξενα σωματα, καρδιακός βηματοδότης, κλειστοφοβικοί ασθενείς κλπ)
  • Χαμηλό κόστος
  • Φιλική για τον ασθενή (ανώδυνη, δεν απαιτείται ακινησία ή παραμονή σε κλειστό χώρο)
  • Σύντομη διάρκεια (μέση διάρκεια 15 λεπτά)
  • Δυνατότητα συσχέτισης των απεικονιστικών ευρημάτων με τα κλινικά ευρήματα πχ ο ηχοβολέας τοποθετείται στην θέση της μέγιστης συμπτωματολογίας που υποδεικνύεται από τον ασθενή.
  • Δυνατότητα Δυναμικής Εξέτασης Διάφορες δοκιμασίες μπορούν να αναδείξουν την παθολογία, ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτή δεν είναι εμφανής σε θέση ηρεμίας.
  • Δυνατότητα ΥΧ-καθοδήγησης διαγνωστικών και θεραπευτικών επεμβατικών πράξεων

Ποιες παθήσεις μπορουν να διαγνωστουν με δυναμικο υπερηχογραφημα;
Παθήσεις Ώμου, Ισχίου-Μηρού, Γόνατος, Ακρου Ποδός/ Πέλματος, Αγκώνα Χεριού, νεύρων, αθλητικές κακώσεις σε παιδιά.
Έχει ένδειξη στις παθήσεις του ώμου, όπου μπορεί να γίνει διάγνωση των αιτιών που προκαλούν πόνο (ρήξεις/ ασβεστώσεις τενόντων, φλεγμονή θυλάκου, αντιδραστικό υγρό κλπ) και να γίνει κατευθυνόμενη έγχυση αναλγητικών ή κατακερματισμός ασβεστώσεων με λεπτή βελόνη. Επίσης δίνει σημαντικές πληροφορίες σε παθήσεις του Αχίλλειου και επιγονατιδικού τένοντα (τενοντίτιδες, ρήξεις) καθώς και άλλων τενόντων του σώματος (πχ άκρας χειρός, ποδός, επικονδυλίτιδα, τροχαντηρίτιδα) ενώ μπορεί να διερευνήσει την αιτία άλγους στο πέλμα και άκρο πόδι (πελματιαία απονευρωσίτιδα, νεύρωμα Μορτονς, καταγματα μεταταρσίων κλπ).
Δίνει πολλές πληροφορίες σε τραυματολογικά περιστατικά (πχ διάστρεμμα ποδοκνημικής, κακώσεις μυών, συνδέσμων, τενόντων, κατάγματα πλευρών, δακτύλων κ.α). Μπορεί να διαγνώσει ανώδυνα το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, να εντοπίσει ξένα σώματα που δεν είναι εμφανή στην απλή ακτινογραφία και να χαρακτηρίσει ψηλαφητα μορφώματα μαλακών μορίων (γάγγλια, λιπωματα, νευρογενείς όγκοι κ.α.).

Τι έιναι η ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ;  
Είναι μια νεα τεχνική που χρησιμοποιεί τους υπερήχους για να εκτιμήσει τη ελαστικότητα των ιστών. Συνεισφέρει στην πρώιμη διάγνωση και παρακολούθηση παθήσεων σε τένοντες (πχ Αχίλλειο, επιγονατιδικό, τένοντες ώμου) και μυες (πχ ρήξεις/θλάσεις). Δίνει πληροφορίες για την αποκατάσταση μετά θεραπεία και για το χρόνο επανέναρξης της άσκησης μετά αθλητική κάκωση. Η εξέταση συμπληρώνει το υπερηχογραφημα, δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία και είναι ανώδυνη και ασφαλής.

Μπορεί το Υπερηχογραφημα να συμβάλλει στη θεραπεία;
Σε αρκετές περιπτώσεις, ναι. Με την καθοδήγηση των υπερήχων είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν διαφορες ενέσιμες τεχνικές που αποσκοπούν στη μείωση του μυοσκελετικού πόνου, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της φυσιοθεραπείας και η επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Για παράδειγμα μπορεί να γίνει σπάσιμο και αφαίρεση ασβεστώσεων απο τένοντες ώμου, θεραπευτικές τεχνικές πελματιαίας απονευρωσίτιδας, νευρωμάτων Μορτονς, τενοντίτιδας Αχιλλείου, ενδοαρθρικής εγχλύσεις, σπάσιμο γαγγλίων κλπ. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν την χρήση μιας συνηθισμένης λεπτής βελόνας για έγχυση φαρμάκων ή πραγματοποίηση χειρισμών ακριβώς στη θέση του προβλήματος που υποδεικνύεται από το υπερηχογράφημα. Ετσι εξασφαλιζεται μέγιστη αποτελεσματικότητα (60-95% κατά περίπτωση) και ασφάλεια σε σχέση με τους χειρισμούς που γίνονται τυφλά, δηλ χωρίς υπέρηχο  (αφού επιτρεπεται η συνεχής παρακολούθηση της βελόνας).